Pompoensoep
Ingrediënten
- ½ biologische oranje pompoen
- 4 kleine aardappelen
- 2 kleine uien of 1 grote
- 2 laurierbladeren
- 20 cm bleekselderij
- 1/2 prei (gewassen)
- 1/2 bouillonblokje
- Olijfolie
- 1 tl paprika- of kerriepoeder
- Zout en peper
- Tapasstengels (kleine soepstengels) of olijfcrackers
Bereiding
- Was de pompoen goed zonder hem te schillen. Snijd hem in tweeën en schep met een lepel de zaden van één helft eruit. Snijd de halve pompoen in kleine stukjes.
- Schil de aardappels en snijd ook deze in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de ui, bleekselderij en de halve prei (na deze goed te hebben gewassen).
- Giet een scheutje olijfolie in een grote pan en zet het vuur aan. Fruit de ui met de bleekselderij en de prei en voeg vervolgens de pompoen, aardappels en de laurierblaadjes toe. Bak dit geheel op laag vuur nog 1 á 2 minuten mee.
- Voeg vervolgens zoveel water toe dat de ingrediënten in de pan nét onder water staan. Voeg het halve bouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook. Roer het even door en zet het vuur laag en laat het geheel ca. 20 min. zachtjes doorpruttelen.
- Wanneer de pompoen zacht is na 20 min, schep dan wat soepvocht uit de pan in een kommetje, zodat het eventueel later nog toegevoegd kan worden. Verwijder de laurierbladeren en maak met een staafmixer een mooi glad geheel van de soep. Is de soep te dik? Voeg dan wat van het soepvocht weer terug voor de gewenste dikte. Voeg voor meer smaak de paprika- of kerriepoeder toe. Voor volwassenen is het smakelijk wat versgemalen peper(mix) te malen over de geserveerde soep. Gebruik de tapasstengels of olijfcrackers voor een lekkere bite bij de soep.
Laat je kinderen ondertussen mooie herfstbladeren zoeken in de omgeving om de tafel mee aan te kleden. Zo zijn ze lekker in de natuur bezig, helpen ze mee met de maaltijd en maak je een gezellige sfeer bij deze lekkere soep.
Tip!
Heb je soep over? Dik hem dan wat verder in om hem de volgende dag als pastasaus te gebruiken! De andere helft van de pompoen kan in stukjes geroerbakt worden!