Wat kun je zelf al doen om het eten plezieriger te laten verlopen?
Het is niet altijd makkelijk om ervoor te zorgen dat je kinderen gezond eten. Vooral de groenten zijn vaak een lastig onderdeel. Hierdoor kan de sfeer al gauw wat negatief worden. Soms helpt het al om minder over eten te praten. Hierdoor ontstaat meer rust en een fijnere sfeer aan tafel. Dit voorkomt strijd en zorgt ervoor dat je kind zich veilig voelt. Ook kan het helpen om je kind bij het koken te betrekken. Zie voor nog meer tips ons onderstaande thema Met Plezier aan tafel.
7 tips voor meer plezier aan tafel
Met onderstaande tips zorg je voor een fijnere sfeer en eten ze beter.
- Eten ontdekken: Betrek je kinderen bij het koken. Dit kost natuurlijk veel meer tijd, maar op deze manier ontdekt je kind wat er eigenlijk op zijn bord ligt. Er zijn al zoveel onbekende nieuwe dingen in zijn leven. Door mee te helpen, het vast te pakken, komt hij/zij te weten dat het niks geks is. En dat hij/zij het best op kan eten. Laat ze kleine taakjes uitvoeren zoal groenten wassen, ingrediënten klaar leggen, ingrediënten afwegen of roeren.
Ook bij oudere kinderen werkt dit vaak goed. Bovendien hebben ze dan het gevoel dat ze iets hebben bijgedragen en dan smaakt het vaak al meteen lekkerder. - Leren proeven: Bedenk dat nieuwe dingen proeven voor jonge kinderen erg spannend is. Stel je voor dat je iedere week wat nieuws zou moeten proeven. Jonge kinderen hebben veel meer smaakpapillen, waardoor alles sterker smaakt. Dit maakt nieuwe dingen proeven lastiger voor kinderen.
- Geduld: Wennen aan nieuwe smaken kost tijd. Pas na 10 tot 15 keer iets nieuws te proeven, raak je gewend aan de smaak. Heb je helemaal je best gedaan voor een nieuw recept en vind je kind het de eerste vies? Zegt dit dus niet dat hij/zij dit altijd vies blijft vinden. Maak het na een tijdje nog een keer en laat ze rustig opnieuw proeven.
- Geen paniek: Het bord hoeft niet altijd leeg, de ene dag zitten kinderen eerder vol dan de andere keer. Het is belangrijk dat ze leren luisteren naar hun lichaam. Raak dus niet in paniek als het bord niet leeg is.
- Meebeslissen: Laat kinderen meebeslissen wat er gegeten, laat ze uit 2 dingen kiezen. Je houdt zelf in de hand wat er gegeten wordt en de kinderen hebben toch het gevoel dat ze iets gekozen hebben. Hierdoor zullen ze net meer bereid zijn om te proeven.
- Variatie: Bereid groenten op verschillende manieren; koken, roerbakken, stamppotje, salade of een ovenschotel. Het is logisch dat ze niet alles even lekker vinden. Zelf hebben we ook zo onze voorkeuren. Door het op verschillende manieren aan te bieden, is de kans het grootst dat je een vorm ontdekt dit ze wel lekker vinden. Kinderen houden vaker van knapperige producten dan van zachte producten. Kook groenten dus niet te gaar en geef ze ook rauwe groenten.
- Enthousiasme: Ben even enthousiast over gezonde producten als over ongezonde producten. Kinderen nemen al gauw dingen over: ben dus even enthousiast over de zelfgemaakte tomatensoep als over het ijs wat je een keer extra meeneemt.
Met deze 7 tips wordt het hopelijk net wat gemakkelijker om gezond en gezellig te kunnen eten. Eet smakelijk!