Zoek     Contact  
Tanderosie
Zuur in voeding lost het tandglazuur op (tanderosie). Hoe meer, hoe vaker en hoe langer er zure producten in de mond terechtkomen, hoe groter de kans op tanderosie. Voorbeelden van zure voeding zijn frisdranken (ook light-frisdranken) en fruit. Het regelmatig drinken van frisdrank, of het gedurende een lange periode nemen van kleine slokjes frisdrank, zijn af te raden. Zuigen op een citroen of sinaasappel is funest voor het tandglazuur. Tanderosie wordt dus niet veroorzaakt door suikers uit de voeding.

Tanderosie kan worden beperkt door de volgende regels in acht te nemen:
  1. Beperk het aantal eetmomenten. Niet niet meer dan 3 maaltijd momenten eventueel aangevuld met drie à vier tussendoortjes. Eet maximaal een of twee keer per dag zuur fruit.
  2. Probeer de drinkmomenten bij voorkeur samen te laten gaan met de eetmomenten.
  3. Zure producten dient u zo kort mogelijk in de mond te houden. Spoelen met frisdrank is funest.
  4. Drinken via een rietje vermindert het contact met de tanden. Zuig zure dranken in geen geval door de voortanden naar binnen.
  5. Beperk het gebruik van zure dranken. Neem als vervangingen bijvoorbeeld water of thee.
  6. Eet of drink één uur voor het tanden poetsen géén zure producten. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen en verergert de tanderosie.

  • Benieuwd hoe producten zonder toegevoegde suikers, bepaalde soorten thee, of andere dranken die je aan je kind geeft scoren tav zuurgraad?
  • Wil je weten of je kind met zijn huidige voeding een verhoogde kans heeft op tanderosie?
  • Benieuwd hoe het zit met zure zuivelproducten en hoe je de schadelijke werking van een zuuraanval teniet kan doen?
  • Wil je weten hoe je met praktische (voedings)tips tanderosie kan beperken?
Vraag een persoonlijk gesprek aan, ook een telefonisch consult behoort tot de mogelijkheden.

Tip:
Laat je kind vanaf 8 maanden drinken uit een drinkbeker, dus geen tuit. Dit is beter voor het gebit (geen continue zuuraanval op het gebit) en de ontwikkeling van de mondmotoriek.