Zoek     Contact  
Smaakontwikkeling & eerste hapjes
Een nieuwe smaak is niet meteen raak!
Leren eten is een ontwikkelingsproces. De introductie van bepaalde voedingsmiddelen hangt samen met de ontwikkeling die een kind doormaakt. Het kind moet rijp zijn om iets nieuws te kunnen leren. Dit heeft ook te maken met de ontwikkeling van de mondmotoriek van je kind. Baby’s moeten naast het wennen aan deze nieuwe smaak en structuur, ook leren eten van een lepeltje. Dit is in het begin bijzonder lastig voor ze. Eten van een lepel vraagt om een totaal andere beweging van de mond (mondmotoriek) dan drinken uit de borst of fles. Na 6 - 8 weken hebben kinderen het eten van een lepel meestal wel onder de knie. Eten uitspugen hoeft dan ook niet altijd te betekenen dat het kindje de smaak niet waardeert. Het kan ook dat het kindje moeite heeft met het voedsel naar achterin de mond te bewegen of dat het kind moet wennen aan de structuur van het eten. Daarnaast is het spijsverteringskanaal nog in ontwikkeling. Belangrijk is de voeding rustig op te bouwen in vezels om zo de darmen rustig te laten wennen.

Bij de geboorte heeft een baby duizenden smaakpapillen. Hierdoor is het kindje heel gevoelig voor smaken en heeft een voorkeur voor milde smaken. Je kindje is dus eigenlijk een 'meesterproever'! Als ouder ben je een stimulans voor het wennen aan nieuwe smaken, wees niet te terughoudend. Help je kindje met het aanleren van een gevarieerd eetpatroon je hebt hier meer invloed op dan je denkt!


Eerste hapjes
Vanaf 6 maanden is de ijzervoorraad die je kindje van jou heeft meegekregen uitgeput en is vanwege de verhoogde ijzer- en energie behoefte bijvoeding nodig. Veelal geeft het kind zelf aan wanneer het toe is aan vast voedsel. Door bijvoorbeeld het maken van smakgeluiden, het grijpen naar jouw boterham of door zijn mondje open te doen als er een hapje richting zijn kant komt. Begin vanaf (vier) -zes maanden met de eerste oefenhapjes. Het maakt niet uit waar je mee begint, zolang het maar fijngemaakt en een zachte smaak heeft. Denk hierbij aan wortel, pompoen, doperwtjes, peer, banaan, appel. Leng het hapje eventueel wat aan met wat kookvocht, moedermelk of flesvoeding zodat het enigszins vloeibaar wordt. Leren kauwen is een onderdeel van de mondmotoriek, die ieder kind moet ontwikkelen. Door het eten van steeds grover gepureerd voedsel, leert je kind beter kauwen en kan je kindje langzaam wennen aan met de 'pot mee-eten'. Vanaf 8- 10 maanden gaat je kind echte maaltijden eten. Hoe meer smaken je kind lust, hoe makkelijker, gevarieerder en gezonder hij eet. Door je kind aan verschillende smaken te laten wennen, zal hij eerder verschillende hapjes lekker vinden. Probeer achter elkaar in een korte tijd verschillende soorten groenten en fruit te geven. Daarna kun je weer nieuwe soorten gaan geven. Vindt je kindje het hapje niet lekker? Probeer het later gewoon weer. Soms moet je wel 10-15 keer iets aanbieden totdat de smaak gewaardeerd wordt. Het is een kwestie van uitproberen en volhouden!

Als richtlijn kun je bij borstvoeding aanhouden dat vanaf 8 maanden 1 melkvoeding per dag vervangen mag worden door een vaste voeding. Als dit goed gaat mag de week erna een 2e melkvoeding veranderen enz. Bij flesvoeding is het afhankelijk hoeveel en hoe vaak je nog flesvoeding geeft.

Laat je inspireren in de Eten Met Plezier kookworshop babyhapjes

Uitgangspunt: jij bepaalt WAT en WANNEER  je kind eet, je kind bepaalt HOEVEEL het eet.

Tips:

  • Begin niet met iets nieuws als je kind honger heeft of moe is. Dan eet je kindje liever iets vertrouwds.
  • Sommige kinderen vinden het leuk om zelf een lepel vast te houden om zelf te 'eten'. Ondertussen geef je natuurlijk gewoon de hapjes tussendoor.
  • Laat vanaf het begin de broodkorstjes aan de boterham zitten om moeilijk doen te voorkomen.
  • Vanaf 1 jaar mag je kindje gewoon melk drinken, kies voor halfvolle melk en magere yoghurt.
    300 ml is voldoende per dag.