Zoek     Contact  
Peuter (2-4)
Juist in deze fase is het erg belangrijk te variëren in voeding, dit is van invloed op de gezondheid op latere leeftijd. De voedingsbehoefte van een peuter is hoog. Per kilogram lichaamsgewicht heeft een peuter maar liefst 3 x meer zink en calcium, 24 x meer vitamine D en 5 x meer ijzer nodig dan een volwassene. Tussen de 1 en 4 jaar neemt het gewicht gemiddeld toe met 6 kilo en de lengte gemiddeld met 30 cm. Vergeet niet om in deze periode vitamine D te geven aan je kind, geef het op een vast tijdstip bij de warme maaltijd of bij het ontbijt dan wordt het in de dagelijkse routine ingebouwd.

Aandachtspunten in de voeding:

Vitamine D:
10 microgram per dag tot 4 jaar. Indien je peuter een donkere huidskleur heeft is dit ook na de leeftijd van 4 jaar nodig.

IJzer:
De voeding bevat veelal te weinig ijzer. Ijzer is van belang voor het zuurstoftransport en speelt een rol in de hersenontwikkeling.  Producten waar ijzer in zit zijn o.a. bruin,-, volkorenbrood, roggebrood, muesli, volkorenmacaroni, zilvervliesrijst, volkorenbeschuit, vlees, vis, kip, ei, aardappelen en groente, alle soorten peulvruchten, volkorenbiscuit, noten, appelstroop.

Vetzuren:
Essentiële vetzuren (deze kan het lichaam zelf niet aanmaken) verdienen de aandacht. Deze zitten vooral in halvarine en margarine en in vette vis. Daarnaast is de inname van verzadigd vet bij de meeste kinderen te hoog. Hier kan je zien in welke producten deze verzadigde vetten zitten maar ook in welke producten de onverzadigde (goede) vetten zitten.

Eiwit:
Inname van eiwit is veelal aan de hoge kant. Geef je kind niet te veel zuivel, 300 ml per dag is voldoende. Kies hierbij voor halfvolle melk en magere yoghurt.

Aanbevolen hoeveelheden 1-3 jaar:
50-100 gram groenten
150 gram fruit

Tip
Een peuter heeft nog niet zoveel geduld om aan tafel te blijven zitten. ± 15 min. is vaak al lang genoeg. Zet een kookwekker zodat je peuter zelf kan zien hoe lang 15 minuten is.

50-100 gram aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten.
2- 3 sneetjes brood

10 gram kaas
300 ml melk
50-60 gram vlees(waren), kip, vis, ei, vleesvervanger

15 gram bak- en braad- en frituurprodukten, olie.
10- 15 gram halvarine

750 ml (inclusief melk)
Bron: Voedingscentrum

Het gezonde voorbeeld
Van jongs af aan doen kinderen hun ouders na. Ook hoe wij eten en bewegen. En vervolgens ‘papegaaien’ ze dat na. Jouw leefstijl wordt zo hun leefstijl. Zelf gezond kiezen is dus belangrijk. Kinderen nemen een actieve, gezonde leefstijl vaak over van hun ouders. Daar geniet het hele gezin van!

Beweegtip:
Geef je kind elke dag de kans om lekker te bewegen, liefst meerdere keren per dag. Je kind geeft zelf aan wanneer hij moe is. 

  • Benieuwd wat de juiste portie is voor je kind?
  • Heeft je peuter stoelgangproblemen?
  • Weten hoeveel vezels en vocht je kind nodig heeft per dag?
  • Wil je weten hoe je met minder zout lekker kunt koken voor het hele gezin?
Vraag een persoonlijk gesprek aan.