Zoek     Contact  
Oppassen & invloed op eetgedrag
Grootouders, vrienden, vriendinnen en iedereen die jullie kinderen tijdelijk onder hun vleugels krijgen hebben invloed op het eetgedrag van je kind. Hoe ga je daar mee om?. Hieronder wat tips!

Er komt een dag dat je, als jonge ouder, je kind aan een ander over moet laten. Zijn het niet je ouders, dan zijn het wel je schoonouders die staan te trappelen om met je kind aan de haal te gaan. Oude sentimenten borrelen bij hen naar boven en vertederd zullen ze hun kleinkind meenemen. Daar gaan al je goede bedoelingen met de Maxicosi de deur uit. Maar zover hoeft het niet te komen. Houd er rekening mee dat je ouders en schoonouders goede opvoeders zijn; maar wel van een generatie terug. Inmiddels zijn de inzichten over opvoeden en vooral over voeding drastisch veranderd. Je doet er daarom goed aan met de toekomstige oppas over die nieuwe inzichten te praten en ze vooral deze website ter lezing voor te leggen.

Bedenk daarbij het volgende:

  • Bespreek met de oppas welke voedingspunten voor jou belangrijk zijn. Leg uit waarom je daarvoor gekozen hebt. Probeer daarvoor begrip te kweken.
  • Maak duidelijk dat, wat eten betreft, rust en regelmaat belangrijk zijn.
  • Ieder huis heeft zijn eigen orde. Daar moeten kinderen aan wennen. Maar als het om eten gaat, moeten de regels van het ouderlijk huis gevolgd worden. Daar moet niet teveel van afgeweken worden; dat wekt verwarring.
  • Natuurlijk willen vooral grootouders hun kleinkinderen verwennen. Dat moet kunnen. Bespreek met hen de manier waarop. Als het over eten of snoepen gaat, probeer het binnen jouw kaders te brengen.
  • Vraag de oppas samen met je kinderen te eten. Immers, plezier maken doe je samen en “Eten Met Plezier” doe je ook samen.
  • Maak, vooral de eerste weken, voor de oppas een schema op papier met wat en wanneer gegeten en gedronken moet worden. De oppas er niet op vastspijkeren, dit dient als houvast.
  • Vergeet niet je oppas zo af en toe aan tafel uit te nodigen. Zo kunnen ze zien hoe het eten erbij jullie aan toe gaat.

Met dank aan Willibrord Groen (ervaringsdeskundige als grootouder)