Zoek     Contact  

Nieuws

Kwart baby`s heeft vitamine D-tekort

9-5-2011

Ruim een kwart van pasgeboren baby’s heeft bij geboorte een vitamine D-tekort. Dit gebrek aan vitamine D vergroot de kans op luchtweginfecties in het eerste levensjaar. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Mirjam Belderbos en kinderarts dr. Louis Bont in het UMC Utrecht. De resultaten worden 9 mei gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Bont en collega’s onderzochten bij 156 pasgeborenen het vitamine D-gehalte van het navel¬strengbloed. Daarna volgden ze alle kinderen gedurende hun eerste levensjaar. Achttien kinderen liepen een ernstige infectie van de lagere luchtwegen met het RS-virus op. Kinderen met de laagste concentraties vitamine D blijken een zes keer grotere kans op een RSV-infectie te hebben. Dit effect van vitamine D staat los van andere risicofactoren, zoals etniciteit van de moeder en geboorteseizoen.

“Houd je aan richtlijn”
“De conclusie van het onderzoek is eenvoudig”, reageert kinderarts Bont. “Zwangere vrouwen moeten zich aan de vitamine D-richtlijn houden. De Gezondheidsraad adviseert het gebruik van vitamine D-supplementen tijdens de zwangerschap. Wij laten voor het eerst zien dat het gebruik van vitamine D daadwerkelijk ziektegevallen voorkomt.” RSV is de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames voor jonge kinderen.

Slechts 46 procent van de zwangere vrouwen in het onderzoek slikte vitamine D tijdens de zwangerschap. Bij deze vrouwen was het gehalte vitamine D in het navelstrengbloed inderdaad hoger. Bij 27 procent van de pasgeborenen was de concentratie vitamine D zo laag dat sprake was van een tekort (minder dan 50 nanomol per liter). Vitamine D speelt onder meer een rol bij de ontwikkeling van het afweersysteem.

Zonlicht
Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Het vitamine D-gehalte van het navelstrengbloed hangt daarom sterk samen met het geboorteseizoen. In de zomer zijn de concentraties ongeveer anderhalf maal zo hoog als in de winter.

Sommige bevolkingsgroepen krijgen niet genoeg vitamine D binnen via de voeding en komen niet voldoende buiten om genoeg aan te maken in de huid. Dit geldt voor zwangere vrouwen, maar ook voor ouderen, mensen met een donkere huid, gesluierde vrouwen en kinderen tot 4 jaar. Volgens de Gezondheidsraad is voor al deze groepen het gebruik van vitamine D-supplementen aan te bevelen.

Bron: UMC Utrecht


Terug