Zoek     Contact  
Lunchtrommels
Tips voor het maken van een lekkere verantwoorde lunch.

  1. Leuk = lekker. Maak gebruik van vormpjes, kleuren, verborgen briefjes, kleine doosjes en bakjes, prikkertjes enz. Gebruik je creativiteit.
  2. Varieer. Niemand eet graag elke dag hetzelfde. Met een goede vriezer-voorraad kun je afwisselen met soorten brood, broodjes, hartige en zoete hapjes en fruit. Stop GEEN snoep in het trommeltje.
  3. Groente en fruit horen bij een goede lunch. Het is ook prima broodbeleg. Denk aan plakjes tomaat, komkommer, appel, banaan. Daarnaast is het goed om naast het brood fruit te nemen, zoals appel, mandarijn, druiven. Of groente, zoals snoeptomaatjes of worteltjes.
  4. Ga uit van wat je kind lekker vindt. Gebruik de meeneem lunch niet als middel om je kind nieuwe dingen te laten proberen. Maak een keuze uit de etenswaren die je kind graag lust.
  5. Werk hygiënisch. Zorg voor schone messen, snijplanken en ander gereedschap, zeker wanneer je de lunch de dag van tevoren klaarmaakt. Geef geen eten mee dat snel bederft zoals rauwe (of halfzachte) eieren, rauwe vleeswaren (bijvoorbeeld filet americain) en zuivel. Geef de lunchbox op warme dagen mee in een koeltasje of stop een paar plastic ijsblokjes in de trommel.
  6. Betrek je kind bij het inpakken van de lunch. Vraag wat hij lekker vindt en wat hij minder lekker vond aan het eind van de dag.
  7. Laat oudere kinderen hun eigen boterhammen smeren. Zelf weten ze wat ze lekker vinden en hoeveel ze op kunnen. Bovendien gooien ze brood waar ze moeite voor hebben gedaan minder snel weg!
  8. Geef niet teveel mee. Vooral de jongere kinderen hebben vaak niet zoveel tijd om te eten en kunnen meestal niet wachten om na de lunch te gaan spelen.
  9. Heb er vooral PLEZIER in. Maak het jezelf niet te moeilijk. Zorg voor een goede voorraad, gebruik “leftovers” en maak keuzes die bij jou en je kind passen. Heb je weinig tijd? Zorg dan dat je snelle lunchboxen maakt (dat kan!)
Het Broodtrommelboek van Marije Vogelzang staat vol inspirerende broodtrommelideeën. Overblijven was nog nooit zo leuk! Een monstertrommel, geheime boodschappentrommel, gebroken hartentrommel, in het Broodtrommelboek verzint Marije het ene idee na het andere om in de broodtrommel van je kind te stoppen.