Zoek     Contact  
Lastige eter of kritische eter?
Kijk naar deze fijnproever!


Kinderen moeten nog 'eetervaring' opdoen, alles is nieuw en onbekend voor ze. Zoveel verschillende soorten smaken, geuren en texturen. Kinderen zijn soms 'lastige eters' omdat ze bang zijn voor al die nieuwe smaken en structuren. Jonge kinderen staan open voor nieuwe smaken, maak hier gebruik van. Maar rond de leeftijd van twee, drie jaar kunnen ze een angst ontwikkelen voor alles wat nieuw is. Waarbij vaak rond 4, 6 jaar het hoogtepunt wordt bereikt. Wat kun je doen? Zorg voor een goede sfeer aan tafel en maak er geen strijd van, dit zorgt ervoor dat je kind zich veilig voelt.

De hoeveelheid die je kindje eet zegt niet altijd alles. Voor een goede groei en ontwikkeling is variatie ook heel erg belangrijk. Afwisseling zorgt ervoor dat je kind alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en zijn smaak ontwikkelt. Daarnaast bevorderen de verschillende structuren de mondmotoriek.

Eettips

  • Gebruik nooit het argument: 'als je je groente op eet, mag je een toetje'. Het toetje is dan de beloning voor iets negatiefs: je bevestigt daar alleen maar mee dat een toetje lekkerder is dan de groente.
  • Geef kleine beetjes, zodat ze trots kunnen zijn op wat ze 'al' gegeten hebben. Vraagt je kind nog een extra schepje erbij, reageer dan positief: "wat fijn dat je dit zo lekker vindt en zo flink eet".
  • Zeg tegen je kind: 'goed geproefd!' om hem zo te stimuleren nieuwe dingen te proeven.
  • Geef eten en drinken op vaste momenten zodat ze en gezonde trek hebben voordat ze aan tafel gaan. Zorg ook voor voldoende beweging, dit bevordert de eetlust.
  • Zorg voor regelmaat en ga niet te laat aan tafel.
  • Eet je kind aan tafel weinig? Compenseer dit dan niet met extra tussendoortjes. Tegen de tijd dat je kind weer aan tafel moet, heeft het nog geen honger en zo houd je de situatie in stand.
  • Als een kind een keer wat minder goed eet, compenseer dit dan niet door 's avonds pap te geven uit angst dat je kind niet voldoende binnen krijgt. Een kind heeft dit namelijk snel in de gaten en zal hierdoor ook niet gestimuleerd worden wel te gaan eten. 

Volg onze workshop Kritische eters.

Leuk!
Mangigi is een spel voor tijdens de maaltijd. Het stimuleert kinderen gezellig mee te eten.
Leuk om een keer in te zetten ter afwisseling! zie filmpje: Mangigi Website: http://www.mangigi.com/