Zoek     Contact  
Groenten
Broccoli, spruitjes, prei, witlof, venkel..........

De meeste kinderen hebben geen voorkeur voor deze groenten. Dit komt omdat deze groenten doorgaans wat bitter smaken, of zoals venkel een opvallende smaak hebben. Waarom kinderen zo fel reageren op deze groenten heeft een oorzaak: ze hebben meer smaakpapillen dan volwassenen. De smaakpapillen van kleine kinderen liggen ook verspreid over hun hele mond en keel, bij volwassenen liggen deze nog enkel op de tong. Groenten leveren vitaminen, mineralen, voedingsvezels en weinig energie, wat een bijdrage kan leveren aan de preventie van overgewicht. Vanaf 4-6 maanden kan je tussen de voedingen door al starten met het geven van de eerste hapjes fijngemaakte groenten


Tips om je kind groente te leren eten:

 • Geef het goede voorbeeld.
 • Vermijd het argument 'het is zo gezond' om kinderen iets te laten eten wat ze niet lusten.
  Benadruk liever hoe lekker iets is.
 • Betrek kinderen bij:
  • het boodschappen doen: Geef ze zelf een boodschappenlijstje of noem een product die het kind zelf mag gaan zoeken. Het kind leert zo hoe een bepaalde groente of vrucht eruit ziet.
  • koken- voorbereiding: laat je kind als deze wat ouder is groente of fruit snijden zoals een komkommer of tomaat. Ook vinden kinderen het leuk om een balletje gehakt te draaien of ingredienten af te wegen. Laat ze tijdens het snijden ook vast proeven. Zo leren ze de verschillen tussen rauwe en een gekookte groente.
  • het 'groeien' van eten: wie kent niet het laten groeien van tuinkers op de vensterbank!
 • Geef de groenten het liefst zo knapperig mogelijk. Onderzoek laat zien dat kinderen hier de voorkeur aan geven. Waarschijnlijk omdat ze nog niet zoveel controle hebben op het voedsel in hun mond. 
 • Kijk plaatjes met je kind van groenten, dit wekt de interesse op voor onbekende groenten.
 • Verwerk groenten in sausjes, soepen (met staafmixer pureren) dit vinden kinderen vaak erg lekker. Geef in de beginfase (eerste hapjes) de groenten 'puur' om ze kennis te laten maken met de verschillende smaken.
 • Geef niet op! Kinderen moeten een smaak minstens 15 keer proeven om deze te leren waarderen. 
 • Zorg voor een gezellige sfeer aan tafel en een leuke presentatie van de groenten. Maak er een gezichtje van of steek er een leuk vlaggetje in wees creatief!

Nitraatrijke groenten
Pas op met nitraatrijke groenten, Nitraatrijke groenten zijn: andijvie, rode bieten, snijbiet, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel. Nitraat is niet direct schadelijk, maar kan tijdens het opwarmen en bewaren van groente veranderen in nitriet. Die stof is mogelijk wel schadelijk. Geef kinderen jonger dan 6 maanden daarom liever geen nitraatrijke groenten en geef het vanaf 6 maanden niet vaker dan 2 keer per week. Geef het liever niet tegelijkertijd met vis (met uitzondering van zalm en makreel).

  Boekentip 1: Kinderen kijken eten, Fiona Rempt
 Boekentip 2: Het boek “keetje kan het!
Zo wordt groenten eten kinderspel!
  Voor meer info over groenten (en fruit) klik op het logo.

Misschien helpt onderstaand filmpje ook een beetje: