Zoek     Contact  
Baby & Dreumes (0-2 jaar)
In met name het eerste jaar maken voedingsadviezen deel uit van de begeleiding door het consultatiebureau. Dit is de allereerste kennismaking met voeding voor jou en je kindje.

Geef je borstvoeding?
Voor je baby is vitamine K belangrijk: 150 microgram per dag vanaf week 1 (dag 8) tot 3 maanden na de geboorte. Maar ook voor jou is het belangrijk dat je gezond blijft eten, dit geldt overigens natuurlijk ook als je geen borstvoeding geeft om zo goed te herstellen. Het geven van borstvoeding kost extra energie. Zorg voor voldoende vochtinname, zo'n 2 liter per dag (dit is inclusief zuivelproducten).10 microgram vitamine D blijft ook gedurende de borstvoedingsperiode nodig. Houd ook de hoeveelheid omega 3 vetzuren op peil door het eten van vette vis of gebruik eventueel een supplement waar deze vetzuren in zitten.

Benieuwd wat je precies aan voedingsmiddelen nodig hebt als je borstvoeding geeft? Hier kan je zien wat er per dag wordt aanbevolen. 

Smaak van borstvoeding
Ook borstvoeding verandert doorlopend van smaak, dit in tegenstelling tot flesvoeding wat altijd dezelfde smaak heeft, en draagt zo bij aan de smaakontwikkeling van je kindje. 

Alcohol en borstvoeding
Wil je toch een keer alcohol drinken tijdens de borstvoedingsperiode? Drink na het geven van borstvoeding één glaasje alcohol; het duurt ± 3 uur voordat deze afgebroken is. Bij een avondje doorzakken: afkolven en weggooien! Zorg dat je een reserve voorraadje klaar hebt staan. 

Eerste hapjes
Is je kindje inmiddels toe aan bijvoeding en heeft je kindje géén verhoogde kans op voedselallergie dan mag er vanaf 4- 6 maanden met bijvoeding worden gestart. Het opbouwen duurt zo'n 6 maanden. Brood en graanproducten mogen echter pas vanaf 6 maanden worden gegeven i.v.m. de gluten die hierin zitten. Een prachtige site van het Voedingscentrum waarop alle info te vinden is over de eerste hapjes

Let op zout! De eerste hapjes, zoals gepureerde groenten, bevatten weinig zout. Ouders vinden deze producten echter flauw van smaak. Dus het moment dat de kinderen met de pot mee gaan eten, schakelen ze vaak over op de gewoonten van hun ouders en niet andersom. Hun zoutinname neemt flink toe (terwijl peuters eigenlijk minder zout moeten eten). Laat zout in zijn portie nog zoveel mogelijk achterwege. Ook kruidenmixen bevatten veel zout! Weinig zout gebruiken is een kwestie van wennen en voor iedereen wel zo gezond. 

Beweegkriebels
Leg je baby vanaf zijn geboorte zo vaak mogelijk even op zijn buik, hierdoor worden rug en de armpjes sterker. Bij een dreumes is het van belang dat je kind de ruimte heeft om zich langs een tafel, kast of ander meubilair te verplaatsen. Hiermee oefent hij het lopen. Kijk voor meer beweegtips op beweegkriebels Wil je lekker bewegen met de kinderen, maar heb je even geen inspiratie? Dan zijn er de beweegkaarten 0-4 jaar om inspiratie op te doen. In een doosje zitten 30 kaarten waarop speelse beweegactiviteiten zijn beschreven.

  • Heb je behoefte aan extra ondersteuning bij de voeding van je kindje?
  • Wil je weten hoe je je kindje kan stimuleren in zijn smaakontwikkeling?
  • Weten waar je bij jou in de buurt 'pure' producten kan kopen?

Vraag een persoonlijk gesprek aan.