Zoek     Contact  

Allergie

    Allergie

    Als de arts vaststelt dat er sprake is van voedselovergevoeligheid, is een verwijzing naar een diëtist gewenst. De eerste stap kan zijn om een voedseldagboek bij te houden. Eten Met Plezier kan samen met jou op zoek gaan naar de trigger(s) of allergenen waar je overgevoelig voor bent. Bij een sterk vermoeden (en vaak ook op advies van een arts) kan dat ook door te elimineren en te provoceren. Dit betekent dat je het verdachte allergeen een periode geheel vermijdt, om het daarna weer voorzichtig te gaan gebruiken. Als eenmaal bekend is waarvoor je allergisch bent, kan een diëtist vertellen waar je op moet letten en hoe je ervoor kunt zorgen dat je toch alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

    Mogelijke klachten bij voedselovergevoeligheid?
    Voedselovergevoeligheid kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt last krijgen van huid-, luchtweg- en maag/darmklachten, zoals: bultjes, hevige jeuk, benauwdheid, opgeven van slijm, hoesten, braken, diarree en krampen.

    Voedselovergevoeligheid kan men indelen in:
    niet allergische voedselovergevoeligheid (voorheen ook wel intolerantie genoemd) & allergische voedselovergevoeligheid (voedselallergie)

    Wat is een niet allergische voedselovergevoeligheid? (intolerantie)

    Bij voedselintolerantie (‘niet-allergische voedselovergevoeligheid’) reageert het lichaam op een bepaalde stof (trigger), zonder dat het afweersysteem daar direct bij betrokken is. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat er een tekort is aan een bepaald enzym. Een geringe hoeveelheid van het voedingsmiddel wordt vaak wel verdragen maar de normale porties geven klachten. Voorbeelden van voedselintoleranties zijn intolerantie voor lactose, histamine, fructose of additieven. Coeliakie (glutenintolerantie) is een aparte aandoening die niet in een van beide groepen in te delen is.

     

    Wat is een allergische voedselovergevoeligheid? (allergie)

    Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem op een abnormale manier op bepaalde eiwitten (allergenen) uit de voeding. Je lichaam maakt specifieke afweerstoffen aan, waardoor je voor dit bepaalde eiwit gevoelig wordt. Een hele kleine hoeveelheid kan al heftige reacties geven. Je kunt voor veel voedingsmiddelen allergisch zijn. Eén van de bekendste allergieën is koemelkallergie bij zuigelingen. Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Bekende allergenen zijn bepaalde eiwitten in koemelk of noten.

    Kruisallergie
    Soms heeft het lichaam moeite om onderscheid te maken tussen eiwitten omdat ze zo sterk op elkaar lijken. Dit kunnen eiwitten zijn tussen voedingsmiddelen onderling of tussen voedingsmiddelen en pollen of tussen voedingsmiddelen en latex (natuurrubber). Bijvoorbeeld: het appelallergeen lijkt zoveel op het allergeen van berk, dat men niet alleen op berk reageert maar ook op de appel.

     Bij allergie voor:

     Mogelijke kruisreacties op:

    Graspollen.
    bloeiseizoen: van april t/m half oktober afhankelijk van het soort gras

    Aardappel, tarwe, tomaat, pinda, boekweit

    Bijvoetpollen (Artemisia Vulgaris)
    bloeiseizoen: augustus

    Tuinkruiden en specerijen uit de familie van de Umbelliferae, met name selderij, anijs, koriander, wortel

    Berkenpollen.
    Bloeiseizoen: van april tot en met mei

    Fruitsoorten uit de familie van de Rosaceae, met name verse appel, peer, kers en abrikoos, noten, met name hazelnoot, wortel, selderij, aardappel

    Timothee graspollen.
    Bloeiseizoen: van mei t/m september

    Aardappel, appel, wortel, selderij

    Sommige mensen met hooikoorts hebben alleen gedurende het pollenseizoen klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Anderen hebben ook buiten dit seizoen klachten.

    • Wil je weten welke voedingsmiddelen je (niet) verdraagt?
    • Vind je het moeilijk om een bepaald voedingsmiddel te vermijden?
    • Wil je hulp bij het interpreteren van de uitslag van een allergietest?
    • Heb (of vermoed) je een voedselallergie of –intolerantie?
    • Wil je weten of je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt?
    • Heb je vage klachten en wil je weten wat daar de oorzaak van is?
    • Wil je etiketten leren lezen?
    • Weten hoe je uit eten, vakanties aanpakt?
    • Weten hoe je kruisreacties kunt voorkomen?
    • Hoe hier op school mee om te gaan?
    • Tips voor lekkere recepten?

      Vraag een
      persoonlijk gesprek aan.

      Tips: Kijk eens op de website van Sightdish voor recepten en nog meer inspiratie.


      Uitgebreide info over coeliakie is op deze website te vinden.